Booking.com

 

Een korte vliegtocht verbindt twee grote landschappelijke contrasten in Afrika met elkaar: machtige watervallen waarvan de nevelwolk tot op 40 km zichtbaar is, en een traag voortkabbelende stroom in de grootste binnenlandse rivierdelta ter wereld. Het zijn allebei unieke ecosystemen, zowel het microklimaat van het regenwoud bij de Victoria Falls als de dierrijke moerassen en rietvelden van de Okavango-delta in het hart van Botswana.

 

Elk jaar trekken miljoenen gnoes over de vlakten van Afrika, op zoek naar water en verse graasgronden

«  Elk jaar trekken miljoenen gnoes over de vlakten van Afrika, op zoek naar water en verse graasgronden

 

Donderende rook

Mosi oa Tunya — 'Donderende rook' — is de poëtische benaming die de plaatselijke Makololo-stam gaf aan de reusachtige watervallen die tezamen de Victoria Falls vormen. Het hele gebied staat voortdurend op zijn grondvesten te trillen doordat per minuut 550 miljoen liter water van de 2,5 km brede Zambezi naar beneden stort. Deze grootste waterval ter wereld ligt op de relatief open grens van Zambia en Zimbabwe (waar je de beste bezoekersfaciliteiten hebt).

 

Het watergordijn dat zich plotseling naar beneden stort vanuit een lieflijk golvend grasland in de rotsachtige kloof van de Zambezi Gorge, wordt gesplitst in drie hoofdstromen door uitstekende rotseilanden aan de rand van de watervallen: Main Falls, Rainbow Falls en Eastern Cataract. De nevelwolken hebben een uniek en ecologisch belangrijk regenwoud doen ontstaan, waar met name varens voorkomen die nergens anders in Zimbabwe of Zambia worden aangetroffen. Je kunt wandelingen maken door het regenwoud, onder nevelwaaiers door en in een voortdurende, kletsnatte mist.

 

'Niemand kan zich een voorstelling maken van de schoonheid van deze plek... een dergelijke schoonheid moeten engelen in hun vluchten hebben aanschouwd,' schreef de Britse ontdekkingsreiziger David Livingstone toen hij de Victoria Falls voor het eerst ontwaarde. Zijn woorden vinden nu nog navolging in 'Flight of Angels', een tocht per (superlicht) vliegtuig of helikopter over de kloof. Op het oog maar een paar meter boven de dichte nevel en regenbogen volgt het toestel de meanderende rivier. Het licht, dat op verschillende tijdstippen van de dag telkens weer anders wordt teruggekaatst door de altijd aanwezige mist, is haast niet te vatten. Bij volle maan hangt er een fijn zilveren, spookachtig waas over de watervallen, en soms zelfs een regenboog van maanlicht.

 

De Zambezi heeft voor elk wat wils, voor geologen, dierenspotters en zelfs voor avontuurlijke bezoekers

« De Zambezi heeft voor elk wat wils, voor geologen, dierenspotters en zelfs voor avontuurlijke bezoekers

 

De kloof die de Zambezi heeft uitgeslepen, heeft ook grote aantrekkingskracht op avontuurlijk ingestelde bezoekers. Zo is er het hoogste punt ter wereld vanwaar je kunt bungeejumpen — twee seconden pure verschrikking tijdens een 100 m diepe val richting rivier aan een elastiek — of hardlopen langs de 23 stroomversnellingen aan de benedenloop van de Zambezi.

 

Raften kun je er in zes categorieën — van aangenaam en gemakkelijk tot onmogelijk.Tochten langs de stroomversnellingen tussen steile rotswanden van wel 210 m hoog horen meestal tot de twee zwaarste categorieën. Je kunt tochten stroomafwaarts maken van een halve dag langs 12 stroomversnellingen, tot een dagtocht over de hele rivier. Om weer op adem te komen, zijn er mogelijkheden om wilde dieren te bekijken in het nabijgelegen Zambesi National Park, waar paardantilopen, antilopen en andere dieren in het wild grazen in een parkachtige omgeving.

 

De juweel van de Kalahari

Een immens groot contrast met het gedonder van de Zambezi ligt op een korte vliegafstand van de Victoria Falls: de Okavango-delta in het aangrenzende Botswana. Vlak voordatje er landt, heb je een schitterend uitzicht op de grootste rivierdelta ter wereld die niet in zee maar in een woestijn uitmondt. De Okavango ontspringt in het Angolese hoogland en mondt uit in het noordwesten van de Kalahari-woestijn. En dan is het gedaan met de rivier, want uitmonden is niet eens het goede woord: de rivier splitst zich in steeds kleinere stroompjes en beekjes en lagunes alvorens te verdampen of te verdwijnen in het zand.

 

De beroemde Victoria Falls stort donderend naar beneden

« De beroemde Victoria Falls stort donderend naar beneden

 

De 15.000 km2 grote delta is één grote oase, een ongerepte habitat voor talloze diersoorten op de vele eilandjes in de stromen en beekjes. Tot de 36 zoogdieren die in het MoremiWildlife Reserve voorkomen, horen leeuwen, olifanten, giraffes, buffels, gnoes, zebra's en verscheidene gazellesoorten. Vaste bewoners zijn voorts nijlpaarden, krokodillen, visarenden, aalscholvers en kraanvogels. Wegen zijn er niet; slechts af en toe komt er een vierwiel aangedreven jeep, en mensenmassa's kom je er helemaal niet tegen. Het best kun je de delta bezichtigen in een mekoro (een kano gemaakt van een uitgeholde boomstam) in het gezelschap van een plaatselijke visser en gids. Dagenlang kun je hier peddelen over 400 km waterwegen, kamperen onder de blote hemel en je in leven houden met vers gevangen vis. Als alternatief zijn er tentenkampen in Xaxaba en luxueus ingerichte safari-lodges.

 

Praktische tips

  • Vervoer ernaar toe: vlieg naar de Zimbabwaanse hoofdstad Harare. Vandaar ben je in een paar uur per bus, auto of trein bij de watervallen. Voor een tocht naar de Okavango-delta is Maun het beste uitvalspunt. De belangrijkste luchthaven van Botswana is Gabarone.
  • Beste reistijd: Okavango-delta: juli-september; Victoria Falls: het hele jaar door.
  • Klimaat: doordat Zimbabwe op een hoogvlakte ligt, is het er niet zo tropisch warm maar eerder mediterraan. Botswana bestaat in hoofdzaak uit woestijn; 's middags kan het er snikheet zijn, 's nachts kan het vriezen. In de delta is het overdag behoorlijk heet, maar 's nachts is het er aangenaam.
  • Gezondheid: inentingen tegen cholera, tyfus en polio, mogelijk ook tegen hondsdolheid; onder 360 m kun je malaria oplopen. Drink alleen gesteriliseerd of flessenwater. Vermijd het zwemmen in vers water vanwege schistosomiasis (of bilharziasis).
  • Extra meenemen: insecten-werend middel, waterdichtekleding, zonnebrand.
  • Eten en drinken: internationale keuken in de meeste grote hotels en lodges. Zimbabwaans bier is populair, evenals het traditioneel gebrouwen maïsbier (whawha)
  • Souvenirs: Afrikaans handwerk.

 

Booking.com

 

Booking.com