Tasmanië, op 4 november 1642 ontdekt door Abel Tasman en naar Tasmans opdrachtgever en toenmalig gouverneur-generaal van Nederlands-Indië, Anthony van Diemen, Van Diemensland genoemd, ligt in het zuidoosten van Australië en heeft een bijzonder ruig landschap. Het is er opmerkelijk koeler, natter en windiger dan op het Australische continent. Hoge kliffen langs de zuid- en zuidwestelijke kust kijken tenslotte uit op het niet eens zo ver verwijderde Antarctica.

 

Struikgewassen liggen verspreid aan de oevers van Lake St. Clair

« Struikgewassen liggen verspreid aan de oevers van Lake St. Clair

 

Het National Park rond Cradle Mountain en Lake St. Clair is 132 ha groot en wordt gekenmerkt door steile, puntige pieken, diepe, door ijs uitgeslepen dalen en meren en woeste gronden en gevarieerde fauna. De dunne deklaag, het struikgewas en de kale rotsen getuigen allemaal van de snelle terugtocht van de gletsjers tijdens de laatste ijstijd. In het voorjaar en vroege zomer groeien overal bloemen in het wild, en in de herfst worden de toch al bonte kleuren van de herfstbladeren nog eens extra in vuur en vlam gezet door de nothofagus (een beuk), waarvan de bladeren in korte tijd verkleuren van lichtgroen naar goud en rood. Ondanks de populariteit van het park — in het hoogseizoen beginnen soms wel meer dan 100 mensen per dag aan de enerverende wandeltocht — is de woeste natuur bijzonder goed bewaard gebleven.

 

Wandelen door de wildernis

Er zijn tal van dagtochten in dit gebied, maar de meeste wandelaars voelen zich aangetrokken tot de 85 km lange O ver land Track van Cradle Valley naar Cynthia Bay aan de voet van Lake St. Clair. Je kunt de route in beide richtingen lopen, maar de meeste wandelaars lopen van noord naar zuid, van de boswachterspost bij Cradle Mountain naar de post bij Derwent Bridge. Afhankelijk van je tempo kun je de tocht in 5 a 7 dagen doen, maar je kunt natuurlijk ook Mount Ossa beklimmen, en dan ben je al gauw 8 a 10 dagen onderweg. Voordat je vertrekt, moet je nog je naam schrijven in het logboek bij Waldheim Chalet en nog eens als je de tocht hebt voltooid. Ook word je geacht je voor vertrek te melden bij het 'park ranger station' en familie en vrienden van je plannen op de hoogte te brengen, zodat er bij vermissing een zoektocht kan worden georganiseerd.

 

Veel tochten beginnen bij Dove Lake, maar een van de mooiste tochten gaat rondom het meer

« Veel tochten beginnen bij Dove Lake, maar een van de mooiste tochten gaat rondom het meer

 

Goed getrainde wandelaars hebben een voorkeur voor de winter, wanneer de hei onder een sneeuwdeken schuilgaat en de bergpieken fel wit afsteken tegen een diepblauwe lucht — geen spoortje luchtvervuiling te bekennen, 's Zomers kunnen er stevige buien vallen en kan het dagen achtereen bewolkt blijven. Over de hele lengte is de route goed aangegeven en er zijn 12 onbewaakte overnachtingshutten. Wie daar verzekerd wil zijn van een plaats, kan maar beter vroeg op pad gaan, want de bezetting van de hutten gaat op basis van wie het eerst komt.

 

De eerste etappe begint in Cradle Valley, die bezaaid is met eucalyptusbomen — let op de sneeuwgomboom -, en 5 a 6 uur later en 13 km verder arriveer je bij de Waterfall Valley-hutten. Vanaf Marions Lookout heb je bij helder weer een prachtig uitzicht op Cradle Mountain en zijn reflectie in het meer. Even voorbij Kitchen Hut is een met borden aangegeven weg naar de top van Cradle Mountain, een bijzonder steil, rotspad. Er zijn talloze watervallen op een paar honderd meter van de Overland Track.

 

Vanuit Waterfall Valley loop je 13 km naar Lake Windemere over een scherpe richel en vervolgens over open heide en bossen die de wandelaars regelmatig doen denken aan het landschap in de Schotse Hooglanden. Aan de oevers van Lake Windemere is- een moderne, verwarmde hut gebouwd met 28 slaapplaatsen.

 

De overal goed aangegeven route gaat vervolgens verder door een gebied dat wordt gekenmerkt door zowel eucalyptusbossen als moerasachtige vlakten.Ten slotte kom je aan in Cynthia Bay aan Lake St. Clair. Daar kun je kiezen uit diverse, minder vermoeiende alternatieven. Zo zijn er verscheidene eendaagse wandeltochten vanuit Cradle Valley. Voor advies over welke tochten je onder welke weersomstandigheden het best kunt doen, kun je terecht bij het Visitor Center. Voor de 6 km lange tocht rondom het Dove Lake heb je ruim 2 uur nodig, maar het uitzicht is alleszins de moeite waard.

 

Praktische tips

  • Luchthavens: Burnie, Devonport, Launceston, Hobart.
  • Vervoer: het National Park en de OverlandTrack zijn eenvoudig per bus te bereiken vanuit Launceston in het noorden en Hobart in het zuiden.
  • Afstanden: de Overland Track is 85 km lang en is in 5 a 7 dagen te lopen.
  • Beste reistijd: november-april, wanneer het weer niet zo wisselvallig is. Maarten april zijn de beste wandelmaanden.
  • Vergunningen: van eendaagse vergunning tot een twee maanden geldende vergunning voor alle nationale parken in Tasmanië. Er wordt gecontroleerd door parkwachters, die overtreders ter plekke mogen bekeuren.
  • Extra meenemen: wees voorbereid op extreme weersomstandigheden; slaapmatje en koude-bestendige slaapzak; zeer goede wandelschoenen.
  • Accommodatie en voorraden: op tal van plekken in het park zijn hutten gebouwd; verder zijn er kampeerterreinen, kampeerhuisjes en pensions aan het begin en einde van de route, ledereen moet een tent bij zich hebben, want de hutten zijn soms vol. In het park is het maken van vuur verboden. Aan het begin en einde kun je wat eten en drinken inslaan.

 

Locatie