Booking.com

 

Rotorua, zowel de stad als het meer, ligt op een breukvlak van geothermische activiteit, tussen het grote vulkanische plateau en de krater van de Taupo in het zuiden en White Island in de Bay of Plenty. Op sommige plaatsen is de aardkorst hier zo dun dat kokende modder naar de oppervlakte bubbelt en stralen stoom en kokend water door de bodem omhoog worden gespoten.

 

Hoge en lage, lange en korte kokende modderbubbels borrelen op

« Hoge en lage, lange en korte kokende modderbubbels borrelen op

 

Hoe dichter je bij 'Rottenrua', zoals de stad plaatselijk bekendstaat, komt, des te doordringender wordt de geur van rotte eieren (waterstofsulfide — H2S) als gevolg van geothermische activiteit. Maar na een halfuur ruik je die bijna niet meer. Tijdens een verkenningstocht langs het meer en de directe omgeving word je voortdurend verrast door uit de grond opspuitende stoomzuilen. Het zijn gorgelende heetwaterbronnen; van de plassen water die ze achterlaten, zijn de randen roze, rood en groen door de achtergebleven mineralen. Ondertussen brengen de modderpoelen geluiden ten gehore die variëren van diep geplof tot hoog gepiep.

 

Het best kun je een auto huren, zodat je de natuur buiten de grote attracties kunt verkennen. Per jaar komen ongeveer een miljoen toeristen naar Nieuw-Zeeland, van wie de meesten naar Rotorua komen. Overigens is het niet moeilijk aan die hordes te ontsnappen. Rij je over North Island ten zuiden van Auckland, dan krijg je een schitterende dwarsdoorsnede van landschappen voorgeschoteld: tussen de golvende heuvels liggen de met witte hekken, afgerasterde stoeterijen en galoppeerterrei-nen, het landelijke plaatsje Hamilton en een groot areaal maagdelijk bos. Of je gaat naar de schitterde havenplaatsje Tauranga (Maori voor 'Kanorustplaats') in de Bay of Plenty, midden in 'kiwiland'.

 

De Whakarewarewa doet Rotorua's reputatie als een van de drie beste plekken ter wereld om geisers aan het werk te zien, alle eer aan

« De Whakarewarewa doet Rotorua's reputatie als een van de drie beste plekken ter wereld om geisers aan het werk te zien, alle eer aan

 

De drukst bezochte en spectaculairste geisers liggen in Whakarewarewa Thermal Reserve, ten zuiden van het meer, waar de Pohutu minutenlang pluimen kokend heet water van wel 30 m hoog de lucht in schiet. Om rond de geisers te wandelen, moet je entree betalen. Als je niet door een plotselinge eruptie geschroeid wilt worden, moetje op de aangegeven paden blijven. In Heli's Gate, 16 km oostelijker, zijn weliswaar geen geisers, maar er is meer dan genoeg stoom, en verraderlijk heet water dat uit kloven komt gespoten. Het is de grootste heetwater-val op het zuidelijk halfrond. Er komen veel minder toeristen en het is aanzienlijk goedkoper.

 

Eeuwenoude tradities

De Maori's maken al sinds hun komst naar dit eiland, waarschijnlijk in de 14de eeuw, gebruik van de natuurlijke bronnen van Rotorua om te wassen, koken en te baden. De warme aarde wordt bijvoorbeeld gebruikt bij de enige inheemse Nieuw-Zeelandse kookwijze. Het eten wordt in mandjes gelegd en afgedekt met natte doeken en gestoomd in aarden ovens. Specialiteiten zijn gerookt varkensvlees en zoete aardappelen. Op aanraden van een plaatselijk toeristenbureau kun je naar een speciale gelegenheid gaan waar Maori-muziek en Maori-dans wordt opgevoerd en de kneepjes van de hongi (de traditionele Maori-groet waarbij men voorzichtig met de neuzen tegen elkaar wrijft) uit de doeken worden gedaan.

 

De cultuur van de Maori's is nog springlevend, zoals blijkt uit een bezoek aan het Museum of Art and History in Rotorua en in Whakarewarewa, of'Whaka', een nagebouwd Maori-dorp. In Ohinemutu, een Maori-dorp aan een meer dat bijna is opgeslokt door de voorsteden van Rotorua, bubbelen stoomwolken op naast de Anglicaanse St. Faith's Church. In die kerk bevinden zich schitterende Maori-sculpturen, geverfd krulwerk en een modern glas-in-loodraam met daarop afgebeeld een Christus, gehuld in een gevederde Maori-mantel.

 

Mineralen hopen zich op aan de randen van de altijd bubbelende Champagne Pool in Waiotapu, 30 km ten zuiden van Rotorua

 « Mineralen hopen zich op aan de randen van de altijd bubbelende Champagne Pool in Waiotapu, 30 km ten zuiden van Rotorua

De kracht van het water

De Maori's kennen al eeuwenlang de medicinale eigenschappen van het water uit Rotorua. Pas aan het einde van de 19de eeuw begon de stad zich tot een mondain kuuroord te ontwikkelen. Er kwamen Europeanen naar toe in de hoop genezing te vinden voor talloze klachten en kwaaltjes door het drinken van, of te baden in, het mineraalrijke water.

 

Tegenwoordig kun je terecht in zowel badhuizen in Rotorua, aan de oever van het meer, als in Walkite Thermal Mineral Baths, 30 km verder, in een openbare minerale poel waarvan het water het hele jaar door 39 graden blijft.

 

Je kunt ook op een actievere manier van het water van Rotorua genieten in de vorm van watersport en cruises op het meer, en verderop, in de omringende bergen, wildwaterraften in de kloven van de Kaituna en Rangitaiki. Je loopt dan wel het risico datje een van de andere attracties van deze streek misloopt: de ongelooflijke overvloed aan forel. Aan het einde van de 19de eeuw werd deze vis hier geïntroduceerd, en kennelijk heeft hij het goed naar zijn zin in het heldere water van Lake Rotorua. Daar beweert men dat je nergens ter wereld zo goed op forel kunt vissen. Wat het waarheidsgehalte van dat visserslatijn is, moetje zelf maar uitzoeken, maar je hebt wel een visakte nodig. Je kunt een bootje huren en het meer op varen, of aan de waterkant je hengel uitwerpen. Er komen heel wat bergstroompjes vol forel uit in het meer. De beste plekken om te vissen, schijnen Rainbow Springs Trout en Wildlife Sanctuary te zijn.

 

De Te Arawa, een groep Maori's die vanuit Polynesië in de 14de eeuw naar Nieuw-Zeeland kwam, werden aangetrokken door de natuurlijke kookmogelijkheden in Rotorua

« De Te Arawa, een groep Maori's die vanuit Polynesië in de 14de eeuw naar Nieuw-Zeeland kwam, werden aangetrokken door de natuurlijke kookmogelijkheden in Rotorua

 

De Pink and White Terraces, ontstaan door het neerslaan van kiezelaarde als gevolg van de vulkanische activiteit van Mount Tarawera, waren een legendarische 19de-eeuwse toeristenattractie — totdat er weinig meer van overbleef na een heftige eruptie in 1886. In het dorpje Te Wairoa, dat volledig werd bedolven onder vulkanische as, kwamen 150 mensen om het leven.Tegenwoordig kun je de uitgegraven resten van dit verwoeste dorpje bezoeken. Tijdens een rondvlucht over de krater kun je je een beeld proberen te vormen van de enorme krachten die de berg open hebben gespleten. Tarawera is de grootste berg in de omgeving (1110 m). Hier stuitje ook óp verdwijngaten, een onderaardse rivier, watervallen en thermale gebieden. De weg vanuit Rotorua is verrassend mooi, je komt langs het Blue Lake en het Green Lake, die hun respectievelijke namen alle eer aandoen.

 

Praktische tips

  • Beste reistijd: zomer (december-maart), maar probeer het hoogseizoen te vermijden (vóór en na nieuwjaar).
  • Visseizoen: oktober—juni.
  • Klimaat: het hele jaar door subtropisch-zelden kouder dan 20 en warmer dan 28 graden. Hét hele jaar door regen.
  • Extra meenemen: zonnebrand, zonnebril, zonnehoed, een trui voor frisse avonden, waterdichte kleding.
  • Munteenheid: New Zealand dollar.
  • Souvenirs: Maori-kunstnijverheidsartikelen.
  • Accommodatie: meer dan voldoende in Rotorua, behalve in het hoogseizoen.
  • Let op: het geven van fooien wordt in Nieuw-Zeeland niet altijd op prijs gesteld.

 

Booking.com

 

Booking.com