Booking.com

 

Je hoeft niet bijzonder sportief te zijn om Queenstown te kunnen waarderen, maar het helpt wel. Het is de beste plek voor een avontuurlijke vakantie: het bungeejumpen werd er uitgevonden en het is een Mekka voor skiërs. In een land dat toch al niet te klagen heeft over schitterende landschappen en onvervuild natuurschoon, steekt Queenstown er nog eens bovenuit door de combinatie van prachtige natuur en mogelijkheden voor mensen om daarvan te genieten.

 

Hangend onder een zweefparachute heb je waarschijnlijk het mooiste uitzicht op de Remarkable Mountains

« Hangend onder een zweefparachute heb je waarschijnlijk het mooiste uitzicht op de Remarkable Mountains

 

Nog afgezien van de zorgvuldig gekoesterde 'adventure-scene' mag de stad zich verheugen in een bijna onovertroffen ligging tussen Lake Wakatiku en de terecht zo genoemde Remarkable Mountains. De bergen zijn toegankelijk (watje in dit diep getekende landschap niet van alle bergen kunt zeggen) en het klimaat is er heel aangenaam. In het westen ligt de natte, dicht beboste en dreigende kustlijn, met kliffen die steil aflopen naar zee; in het zuiden bevinden zich koele broeklanden. Maar Queenstown ligt op een beschutte plek, in de 'regen-schaduwzone' van de bergen en vlak bij een plek met bijna elk jaar de meeste uren zon van het land. Ofschoon er maar 2500 mensen permanent wonen, hangt er een kosmopolitische atmosfeer die tot uiting komt in de pizzeria's en Japanse theehuizen, en in een grote keuze uit dagelijks vers aangevoerde Nieuw-Zeelandse visspecialiteiten.

 

In het verleden was Queenstown een nederzetting van de Maori's, maar zij trokken er weg toen omstreeks 1855 de eerste westerse kolonisten arriveerden. In 1862 ontdekten twee schaapscheerders goud aan de oever van de Shotover River, en binnen een paar jaar kwam er een klassieke goldrush op gang, met bijpassende stad. Die kreeg een klassiek stratenpatroon, en links en rechts verrezen de schamele onderkomens van de duizenden immigranten die hier goud en geluk hoopten te vinden. Maar het goud raakte snel op, en maar weinigen vonden er geluk. Omstreeks 1900 was Queenstown niet veel meer dan een spookstad en woonden er nog maar een paar honderd mensen.

 

Op de Kawarau Bridge, in Arthurtown, is het bungeejumpen uitgevonden

 « Op de Kawarau Bridge, in Arthurtown, is het bungeejumpen uitgevonden

Natuurlijke voordelen

De Remarkable en de Eyre Mountains komen geologisch gezien nog maar pas kijken. Dat verklaart de scherpe contrasten tussen de steil oprijzende pieken en de diep uitgesneden rivierkloven. Nu hoef je geen fanatieke bungeejumper, deltavlieger, heteluchtballonvaarder of heli-glider te zijn (al zijn er wel faciliteiten voor alle vier de activiteiten) om ten volle te kunnen genieten van de verbluffende uitzichten over de omgeving. Je kunt heel rustig een cruise per stoomboot maken over Lake Wakatipu, het op een na grootste meer van South Island, dat over een afstand van 160 km tegen de bergachtige ruggengraat van het eiland ligt gevleid. Als alternatief kun je een wandeltocht boven langs de stad maken (op 900 m) of een tochtje maken met een gondelbaan. Wintersporters beweren dat Queenstown er 's winters het mooist bijligt, wanneer de plaatselijke bevolking soms op ski's naar haar werk moet. De après-ski behoort tot de beste van het land. De hellingen zijn niet meer dan ondergesneeuwde rotshellingen boven de lage boomgrens. In de herfst verkleuren de beukenbossen op de lager gelegen hellingen tot een mozaïek van goud en roodbruin, en dat is het beste seizoen voor het verkennen van de omgeving van Arrowtown, waar nog verscheidene gebouwen uit de tijd van de goudkoorts overeind staan.

 

De Nieuw-Zeelandse flora heeft zich in afzondering kunnen ontwikkelen, en meer dan 75 procent ervan komt nergens anders ter wereld voor. Datzelfde geldt voor de vogels. De kea, een van de grootste papegaaien ter wereld, is een beruchte gast in deze contreien. Wat het dier tekortkomt aan kleuren — saai bruingroen met een vleugje rood onder aan de vleugel —, compenseert het met zijn brutaliteit. Het zijn notoire dieven, met een uitgesproken voorkeur voor ruitenwissers van geparkeerde auto's.

 

Kicks met uitzicht

Het zomerseizoen is de tijd om de rivier op te gaan voor wat serieuze actie. Van Pipeline, op de plek waar vroeger een waterpijp lag, wordt gezegd dat je er de hoogste en langste vrije val aan een bungeekoord ter wereld kunt maken — 102 m. Op de ophangbrug van Kawarau (16 km van de gelijknamige stad) zijn uitkijkposten ingericht vanwaar je de durfallen goed naar beneden kunt zien vallen. Daarnaast kun je jezelf kippenvel bezorgen door deel te nemen aan een woeste tocht per jetboot door de kloven van de onstuimige Shotover en Kawarau, waarbij je over stroomversnellingen heen wordt geschoten, rakelings langs rotsen scheert en door messcherpe bochten scheurt in de diepe kloven. Je kunt er klassiek wild-water-raften maar ook de plaatselijke variant uitproberen op plastic sleeën.

 

Je kunt een tocht per jetboot maken over de stroomversnellingen van de Shotover River

« Je kunt een tocht per jetboot maken over de stroomversnellingen van de Shotover River

 

Wie in dit soort bergen wil mountainbiken, moet over een goede conditie beschikken, maar je kunt ook je fiets naar het hoogste punt laten brengen en dan alleen de afdaling doen. Je mag op alle bergpaden komen met je fiets. De grootste sensatie voor trekkers is een driedaagse tocht naar de Milford Sound over de 40 km lange Routeburn Track. Onderweg zijn speciale overnachtingsfaciliteiten ingericht. Niet alle activiteiten hoeven even avontuurlijk te zijn. Heel kalm gaat het eraan toe op een cruise over Lake Wakatipu (boven), een van de grootste meren van Nieuw-Zeeland.

 

Het achtste wereldwonder

Vanaf het kleine vliegveld van Queenstown kom je na een korte vlucht aan bij wat Rudyard Kipling ooit omschreef als 'het achtste wereldwonder'. De Milford Sound aan de westkust is 15 km lang en wordt omgeven door rotsen die op sommige plaatsen wel 1200 m hoog zijn en waar links en rechts reusachtige watervallen rechtstreeks in zee storten. Een cruise op de Sound mag niemand missen, want je kunt er doorvaren tot helemaal aan de spectaculaire Bowen Falls, de Stirling Falls en Mitre Peak, die 1700 m hoog, als een piramide, oprijst uit zee. Terug op het land kun je de nacht doorbrengen in het plaatsje Milford Sound, waar de accommodatie niet veel voorstelt, of 160 km naar het zuiden rijden naar Te Anau aan het Lake Te Anau, een prachtig bergmeer.

 

Praktische tips

  • Hoe kom je er: door de lucht vanuit Auckland, Christchurch en verscheidene aansluitende binnenlandse vluchten; per bus vanuit Christchurch, Dunedin en Invercargill.
  • Munteenheid: New Zealand dollar. Geen problemen met wisselen.
  • Beste reistijd: november-april, dan valt er niet zoveel regen, al kunnen het hele jaar door plotseling felle stormen de kop opsteken. De temperaturen variëren sterk naargelang de hoogte. De grootste drukte heerst er tijdens de Nieuw-Zeelandse vakanties, december-januari.
  • Accommodatie: in Queenstown zijn veel hotels, maar in het hoogseizoen raken die allemaal volledig bezet, dus van tevoren boeken kan geen kwaad.
  • Extra meenemen: zonnebril en zonnebrand. In november ligt het gat in de ozonlaag pal boven Nieuw-Zeeland. Een regenjas en een trui komen vast ook van pas, evenals warme kleren in de winter.

 

Booking.com

 

Booking.com