Booking.com

 

Op de volledig platte Thessalische vlakte schieten plotseling de reusachtige rotsstompen van Metéora loodrecht omhoog. Deze buitengewone geologische verschijnselen op een oppervlakte van 65 km2 in het hart van de vlakte markeren als natuurlijke monolieten de poort naar het Pindos-gebergte, de ruggengraat van het Griekse vasteland. De verderop gelegen bergen hebben hier hun laatste oprisping in de grote splinters blauwgrijze rotssteen die honderden meters de lucht in steken boven het vruchtbare dal, en die zijn gespleten en geschuurd door de prehistorische zeeën die ooit deze streek bedekten.

 

Bouwmaterialen voor de kloosters werden met touwen en katrollen naar boven gehesen.

« Bouwmaterialen voor de kloosters werden met touwen en katrollen naar boven gehesen.

 

Een dergelijk landschap doet op zich al surrealistisch aan, maar nog vreemder zijn de Grieks-orthodoxe kloosters boven op de ontoegankelijke rotspieken. In de 9de eeuw vestigden zich op deze rotsen de eerste kluizenaars, die op zoek waren naar een afgelegen plek waar ze in alle rust in contact konden komen met God. Je kunt nauwelijks bevatten hoe ze die de glibberige rotsen hebben kunnen beklimmen; bergbeklimmers rekenen ze nog steeds tot de zwaarste van Europa. Van de monnik Athanasios, die in de 14de eeuw het klooster Groot Meteoor stichtte, wordt beweerd dat hij op de rug van een steenarend omhoog is gevlogen.Totdat omstreeks 1925 trappen werden uitgehouwen in de rotsen, kon je alleen met behulp van een ladder of zittend in een groot net aan een touw boven komen.Toen iemand op een dag vroeg hoe vaak het touw werd vernieuwd, kreeg hij het geruststellende antwoord: 'Wanneer Onze Lieve Heer het laat knappen.'

 

Lange tijd was dit een wetteloos grensgebied dat deel uitmaakte van het in de 14de eeuw door Stefan Doesjan gestichte Servische rijk. Daarna werd het een toevluchtsoord voor Griekse opstandelingen tegen de Ottomaanse overheersing, en vervolgens een bolwerk van Griekse partizanen in de Tweede Wereldoorlog en communistische strijders in de grimmige burgeroorlog die daarop volgde. Op zijn hoogtepunt, in de 16de eeuw, bestond Metéora, dat letterlijk 'de in de lucht zwevende' betekent, uit 13 kloosters en strekte zijn invloed zich uit tot in de Donau-vallei. In de 18de eeuw zette het verval in, toen de laatste toegankelijke kloosters werden verlaten. Omstreeks 1950 was er nog maar een handjevol monniken en nonnen die de op instorten staande gebouwen overeind probeerden te houden. Hun redding was ten slotte de aanleg van een weg die de kloosters toegankelijk maakte voor toeristen. Daarmee was het in Metéora met de contemplatieve rust gedaan, maar de redding van de kloosters is er in ieder geval door gegarandeerd.

 

Functionerende kloosters

Veel bezoekers 'doen' Metéora in een dag of weekend. Je kunt echter beter de hooggelegen weilanden te voet verkennen — in het voorjaar bloeien er dan de wilde bloemen waar Griekenland zo beroemd om is — evenals de geheime kloven en de merkwaardige en grillige rotsformaties tussen de kloosters in. Op ontdekkingstocht kom je ook verlaten grotwoningen en kloosters tegen en zie je hoe bergbeklimmers voetje voor voetje, als vliegen op het behang, de verschrikkelijke rotswanden bestijgen. Vijf kloosters zijn nog steeds in gebruik. Boven op een 533 m hoge uitloper die bekendstaat als Platys Lithos (Brede Steen), ligt het voornaamste klooster van de groep, Groot Meteoor. De 16de-eeuwse Transfiguratie -kerk heeft een grote koepel en is gebouwd als een traditionele Byzantijnse kruiskerk. Het interieur is verrassend licht en luchtig, wat het bezichtigen van de fresco's ten goede komt. De refter uit 1557, met een rode stenen tafel en plafondgewelf dat gedragen wordt door vijf pilaren, werd in 1960 voor instorting behoed en verbouwd tot museum waar een groot aantal prachtige iconen en andere kloosterschatten tentoon worden gesteld. Het uitzicht vanaf Groot Meteoor is zo verlokkelijk datje hier vanzelf wat langer wilt blijven om het gebied op je gemak verder te verkennen.

 

Het machtige Pindos-gebergte, de ruggengraat van het Griekse vasteland, is een schitterend wandelgebied

« Het machtige Pindos-gebergte, de ruggengraat van het Griekse vasteland, is een schitterend wandelgebied

 

Het klooster Ayios Stefanos ligt weliswaar over de weg het verst verwijderd van Kalambaka, maar het is het enige dat je vanuit het dorp kunt zien liggen. Het is ook het makkelijkst toegankelijk, omdat je er via een ophaalbrug vanuit de Kuklioli-heuvel kunt komen. Een keienpad loopt omhoog door een donkere, gewelfde toegangspoort, waarna je op een zonovergoten binnenplaats met houten arcades uitkomt. Er zijn twee kerken: de eenvoudige, laat-18de-eeuwse Sint-Charalamboskerk en de donkere en tamelijk sombere Sint-Stefanos uit de 14de eeuw. Rousanou, dat ook wel Ayia Varvara wordt genoemd, is nu een klein nonnenklooster. Het ligt vastberaden op een scherpe rotspunt vlak bij de top van de grotere piek, waarmee het nu met een ijzeren voetgangersbrug is verbonden. Geen centimeter ruimte blijft onbenut. Zo zijn de houten bovenverdiepingen boven de duizelingwekkende afgrond gebouwd.

 

Voor elk van de kloosters in Metéora moet je entree betalen. Orthodoxe kledingsvoorschriften worden strikt gehandhaafd. Korte mouwen en korte broeken zijn verboden, en vrouwen moeten een jurk dragen. Bij sommige kloosters zijn bij de ingang sjaals en jurken beschikbaar, maar reken daar niet op. De kloosters zijn het hele jaar door voor bezoekers geopend, maar van juli tot oktober is het er heel druk, en in mei lijken alle Griekse scholieren wel hierheen te komen op schoolreisje. In het dorpje Kastraki, vanwaar je te voet de kloosters kunt bereiken, zijn een paar hotels, maar in Kalambaka, 1,5 km verderop, heb je meer keuze en bovendien een mooie 13de-eeuwse Byzantijnse kathedraal. Beide dorpjes zijn heel toeristisch, maar het oude, ommuurde Trikala, ooit de hoofdstad van de Servische keizers, ligt maar 22 km verder en er rijden regelmatig bussen naar Kalambaka.

 

Vanuit de verborgen valleien en de hooggelegen weilanden van Méteora heb je adembenemende uitzichten over de Thessalische vlakte en het Pindos-gebergte

« Vanuit de verborgen valleien en de hooggelegen weilanden van Méteora heb je adembenemende uitzichten over de Thessalische vlakte en het Pindos-gebergte

 

Als je de grootste toeristische drukte wilt vermijden, ga dan tussen november en april. Ook al is het weer dan dikwijls fris en vochtig, tussen januari en half februari maak je ook kans op dagen dat de lucht kraakhelder is. Het uitzicht over de reeds lang verlaten, ontoegankelijke kloosters die alleen nog bezocht worden door aasgieren en rode wouwen om er te broeden, zul je nooit meer vergeten. En als je nog meer geluk hebt, zie je misschien wel een steenarend, zo een als de vogel die Athanasios op zijn rug nam naar de piek van Groot Meteoor.

 

De ruggengraat van Griekenland

De E92 is de enige pas in het Pindos-gebergte die het hele jaar open is. Dé weg brengt je naar een deel van Griekenland waar vijf van Griekenlands belangrijkste rivieren ontspringen en waar kalkstenen valleien verscholen liggen onder beuken-, eiken-, kastanje- en sparrenbossen. Ver weg van de grote steden is een incidentele wandelaar het enige teken van toerisme. De fysieke isolatie behoedde het gebied voor aantasting van regionale dialecten en tradities — zelfs de Turken kregen er geen vat op. Métsovon, ruim 60 km van Metéora en te bereiken per bus, heeft wel zijn poorten voor het commerciële toerisme opengesteld, maar ligt aan beide zijden van een ravijn met uitzicht op schitterende bergen in het zuiden en oosten.

 

Praktische tips

  • Munteenheid: euro
  • Klimaat: nat en fris van november tot april; 's zomers heet.
  • Beste reistijd: eind januari—begin februari, en april ter vermijding van de grootste toeristische drukte.
  • Extra meenemen: nette kleding (jurken voor vrouwen), wandelspullen.
  • Dichtstbijzijnde luchthaven: Thessaloniki, Athene.
  • Openbaar vervoer: er rijden regelmatig bussen naar Kalambaka vanuit loannina, Trfkala, Thessaloniki en Athene, en treinen vanuit Thessaloniki of Athene (overstappen in Stavros).
  • Accommodatie: er zijn twee kampeerterreinen in Kastraki, en verscheidene hotels en tavernes.

 

Booking.com
Booking.com